Kosten Loopbaantraject fiscaal aftrekbaar?

Zowel voor particulieren als bedrijven zijn de kosten van een loopbaantraject aftrekbaar onder voorwaarden. Er moet dan voor de fiscus sprake zijn van 'individuele advisering met betrekking tot sollicitatieactiviteiten, carrière-adviezen, psychologische tests, ondersteunende workshops, etc.'.

Wanneer een particulier de kosten voor het Loopbaantraject zelf betaalt, dan kunnen deze (incl. BTW) voor de inkomstenbelasting worden afgetrokken als 'scholings-kosten'. Tenminste als het doel ervan 'het verandering van positie of het op peil houden of verbeteren van kennis' is en dat 'met het oog op het verwerven van inkomen'. De eerste € 250,- van het traject zijn niet fiscaal aftrekbaar. De factuur dient wel opgevoerd te worden in het jaar waarin de kosten zijn gemaakt. Omdat scholingsaftrek een grijs gebied is, is het raadzaam om zelf navraag te doen bij de eigen belastingadviseur.

Voor werkgevers geldt dat loopbaancoaching valt onder gerichte vrijstellingen. Het bedrag is aftrekbaar als zakelijke uitgave. Voor ondernemers en ZZP'ers kunnen de kosten als ondernemerskosten worden meegenomen. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden verbonden.